1972-re január 4-re elkészült a HP-35 típusszámú készülék, ára 395 USA dollár volt.

1972-re január 4-re elkészült a HP-35 típusszámú készülék, ára 395 USA dollár volt.

A Hewlett-Packard 1968-ban készítette el első asztali számológépét, a 9100A típust, ára 4900 USA dollár volt. 1972-re január 4-re elkészült a HP-35 típusszámú készülék, ára 395 USA dollár volt. Az ez idáig gyártott asztali számológépek tapasztalatait is felhasználva már a klasszikusnak számító, négyregiszteres RPN számológép volt, 10+2 számjegyes kapacitással. Hihetetlen sikere lett, a vártnál nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben sikerült eladni.
HP_P032-1


A legelső zsebszámológép premierje egyben technikai bemutató is volt, az integrált áramkört feltaláló Texas Instruments akarta bemutatni, mire is jó az egy lapkára zsúfolt több tucat tranzisztor. A mikrochip iránt érdeklődött a hadiipar és a NASA is, az előbbi a Minuteman nukleáris rakéták vezérlését, az utóbbi pedig a Apolló-program űrhajóinak irányítását bízta voltna rá. A LCD- vagy LED-kijelzőt nélkülöző, a számítások eredményeit a faxokban és a pénztárgépekben használt hőpapírra nyomtató alapműveletes számológépben tehát valódi űrtechnika dolgozott.

A korai számológépek azonban nem voltak elég okosak ahhoz, hogy igazán komoly számításokat végezzenek velük. Ráadásul tudásukhoz képest rendkívül drágák voltak a készülékek. Az első elemről is üzemelő Sharp kalkulátor több mint négyszáz dolláros árával olcsónak számított 1971-ben

Az áttörést a világ első tudományos számítógépe, a HP 35-ös hozta meg, amelyet a napokban emelt a műszaki tudományok egyik mérföldkövévé az IEEE nemzetközi mérnöki társaság. Az 1972-ben megjelenő készülék már tudta a szögfüggvényeket, számolt logaritmusokkal és exponenciális kifejezésekkel is. Tudása miatt hamar megkapta az elektromos logarléc becenevet.

A fejlett funkciókat kínáló készülék diadal volt a gyártó számára. A kalkulátor részt vett Mount Everest expedícióban, ahol navigációs és magassági számításokra használták a hegymászók, de kijutott az űrbe is, segítve az űrjárművek visszatérési szögét számoló asztronautáknak. A húsz dolláros logarlécek babérjára törő kütyü népszerűségét még 400 dolláros bevezető ára sem törte meg, csak az első évben több mint százezer példányt adtak el belőle. Ma már ennyiért egy hétköznapi Laptop is kapható.

Laptop.hu

Hozzászólás