1995 január 5 - én Bill Gates bemutatja a Microsoft Bob nevű, a Windows 3.1-re szánt grafikus kezelőfelületet.

 1995 január 5 - én Bill Gates bemutatja a Microsoft Bob nevű, a Windows 3.1-re szánt grafikus kezelőfelületet.

bob Bob

A Bob a Microsoft 1995-március 31-én kiadott, a Windows 3.1-es verziójához készített felhasználói felülete. A Microsoft nem fejlesztette tovább. Mivel nagyon népszerűtlen volt.  A rendszer fontos elemét képezte Rover, egy kutyafigura, amely hasznos tippekkel igyekezett segíteni a felhasználót.

images1995. Január 5-én a Consumer Electronics Show színpadán Bill Gates mutatta be büszkén a világnak a gyártó legújabb megoldását, amely a Bob nevet viselte. A szoftver a Windows 3.1-hez készült, azért, hogy az operációs rendszert intuitívabbá és átláthatóbbá tegye, A  Windows 3.1 nem volt túlzottan felhasználóbarát. A növekvő számú vásárló nagy része nem igazán boldogult az operációs rendszer kezelőfelületével. A Bob viszont sem az embereknek, sem a vállalatnak nem hozott megváltást.

A Bob lényege az volt, hogy a felhasználót egy virtuális lakásba vezette és az volt a célja, hogy az emberek úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének. Egyetlen kattintás a falinaptárra elegendő volt arra, hogy az illető megnyissa a határidőnaplóját, míg az íróasztalon lévő virtuális papírhalomra való klikkelés a szövegszerkesztő programot nyitotta meg. A kérdések felmerülésekor egy Rover nevű virtuális kutya segítette a felhasználót, ő később a Windows XP-ben is felbukkant.

A szoftver azonban nem tűnt valóban átgondoltnak  különösen mivel hiányoztak belőle a biztonsági megoldások. A a PC World a 25 legrosszabb technikai találmány közül a hetedik helyre sorolta a Bobot, míg a CNET az évtized legrosszabb termékének nevezte. A Time magazin szintén nem túl hízelgő véleményt fogalmazott meg a többek között Bill Gates felesége által kifejlesztett programmal kapcsolatban. Az újságnál a Bob bekerült minden idők 50 legrosszabb találmánya közé.

A  népszerűtlenségét az is mutatja hogy a Bobot világszerte  30 000 példányban adták el, míg néhány hónappal később a Windows 95-öt három hónap alatt 45 milliószor értékesítették.

Laptop.hu

Hozzászólás